Persbericht Nieuwjaarsduiken

Persbericht van Reddingsbrigades Nederland.

Reddingsbrigade Nederland waarschuwt iedereen die van plan is om mee te doen aan de Nieuwjaarsduik om dat alleen in georganiseerd verband te doen. Op diverse plaatsen is de duik vanwege de verwachte kou of ijsvorming afgelast. Maar de meeste nieuwjaarsduiken lijken gewoon door te kunnen gaan. Dit komt omdat de omstandigheden lokaal erg kunnen verschillen. De Reddingsbrigade adviseert deelnemers goed op de informatie van de lokale organisatie te letten en de adviezen omtrent veiligheid en gezondheid op te volgen. En ga vooral niet xe2x80x98wildduikenxe2x80x99: zonder veiligheidsvoorzieningen is dit levensgevaarlijk.

De meeste nieuwjaarsduiken worden georganiseerd door of met medewerking van reddingsbrigades. Volgens directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland moet de Nieuwjaarsduik een gezellige traditie blijven en staan veiligheid en gezondheid van de deelnemers dus voorop. Dit jaar is op sommige plaatsen vanwege ijsvorming of een erg lage gevoelstemperatuur de duik afgelast. xe2x80x98Lekker warm is het natuurlijk nooit op 1 januari, maar dat is ook onderdeel van de traditiexe2x80x99, aldus Van Mourik. De Reddingsbrigade raadt mensen aan zich wel goed af te vragen of ze fit genoeg zijn om deel te nemen. xe2x80x98Bij twijfel gewoon niet doen. En afgelasten gebeurt ook niet zomaar, dus ga dan niet toch zelf het water in.xe2x80x99

De Reddingsbrigade heeft de volgende tips voor mensen die de duik willen wagen:
– Eet voldoende van tevoren; je lichaam heeft energie nodig om op temperatuur te blijven.
– Ga warm gekleed naar de duik en trek direct na de duik weer droge kleding aan.
– Via hoofd en voeten verlies je de meeste warmte; zorg dus voor een muts en schoeisel. Hou deze zo lang mogelijk op/aan. Draag bij voorkeur duikschoentjes tijdens de duik, ook om verwondingen te voorkomen. Zet na afloop een droge muts op.
– Doe een warming up en blijf in beweging voor de start.
– Blijf niet te lang in het water, droog je gelijk af, kleed je snel weer aan en drink iets warms.
– Het kan helpen om je voor de duik in te smeren met vaseline of vet.
– Ga niet met teveel alcohol of met drugs te water; dit kan levensgevaarlijk zijn.
– Luister altijd naar de instructies van de organisatie en volg de adviezen van de reddingsbrigade op.
– Ga niet xe2x80x98wildduikenxe2x80x99.

Omdat er tot op het laatste moment besloten kan worden om de duik wel of niet af te gelasten, adviseert Reddingsbrigade Nederland uitsluitend af te gaan op de lokale informatie. xe2x80x98Het is immers jammer als je een gratis kom lekkere erwtensoep misloopt door verkeerde informatie.xe2x80x99

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.