Rampenoefening “Samen Sterker”

Op maandag 4 november jl. heeft de Rotterdamse Reddingsbrigade deelgenomen aan de grootste rampenoefening die ooit in Nederland is gehouden.

Van 28 oktober t/m 8 november werd in de provincie Zuid-Holland door de hulpdiensten een grote gezamenlijke rampenoefening gehouden. De oefening genaamd, “Samen Sterker!” wordt georganiseerd door de Veiligheidsregio’s Haaglanden, Hollands-Midden, Zuid-Holland Zuid, Rotterdam-Rijnmond, provincie Zuid-Holland en Defensie. Centraal in deze oefening staat de samenwerking tussen de verschillende crisispartners, zoals bijvoorbeeld het Nederlandse Rode Kruis, Reddingsbrigade Nederland en de waterschappen, in crisissituaties.

Op maandag 4 november werd de Rotterdamse Reddingsbrigade, met rampenvlet en 4 hulpverleners, verwacht op de Reeuwijkse plassen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Deze oefening maakte deel uit van een aantal rampoefeningen in Haaglanden en Hollands Midden. In een deel van de Reeuwijkse plassen werd nagebootst dat tientallen inwoners waren ingesloten door het water. Brandweer Hollands Midden, Regionale Ambulancevoorziening Hollands Midden, Politie eenheid Den Haag, Reddingsbrigade Nederland en Defensie redden en evacueerden de slachtoffers.
De gemeente richtte een opvangcentrum in voor de geredde slachtoffers. Medewerkers van de gemeente, het Nederlandse Rode Kruis en Defensie verzorgden deze eerste opvang van ruim 200 figuranten. Daarnaast raakte een autobus van de weg en verdween in het water. De ‘inzittenden’ van deze bus werden gered door duikers van Brandweer Hollands Midden en Defensie. Het commandocentrum van deze oefening werd opgebouwd op het parkeerterrein van Het Reeuwijkse Hout. Ook werd hier een logistiek steunpunt van de Luchtmobiele Brigade ingericht waarbij eveneens een landingsplaats voor helikopters aanwezig was.

Het operationele scenario met de veiligheidsregio duurde van circa 13.00 tot 17.00 uur. Dit scenario werd aangestuurd vanuit een CoPI (Commando Plaats Incident) waar de reddingsbrigade ook één OvD-Red (Officier van Dienst-Reddingsbrigade) heeft geleverd. Defensie wilde ook in de avonduren oefenen en had het verzoek bij reddingsbrigade en brandweer neergelegd, om dit samen te oefenen.
In november is het al vroeg donker. Een van scenario’s was dat er een bootje was omgeslagen, met vijf personen daarin die wilde wegkomen uit het rampgebied.
In het donker moest er dus gezocht gaan worden naar deze slachtoffers.

Dit is een goede oefening geweest waaraan ruim driehonderd medewerkers van verschillende hulpdiensten en vrijwilligers aan hebben meegewerkt.

rampenoefening 04-11-2013

Meer foto’s en video van deze oefening!

This entry was posted in beveiliging. Bookmark the permalink.

Comments are closed.