Drukke eerste bewakingsweek (incl. zwemveiligheidtips)

De eerste week van de permanente bewaking van het Maasvlaktestrand door de Rotterdamse Reddingsbrigade zit er op. En wat voor een week! Er werden records gebroken qua temperatuur, zowel overdag als ’s nachts. Ook de watertemperatuur (inmiddels 20 graden) kan de vergelijking met de Franse zuidkust doorstaan.
Vele duizenden mensen zochten verkoeling aan zee, hoewel daar ook de temperatuur eind van de week boven de 30 graden uitkwam.

Dit betekende voor de aanwezige strandwachtleden een druk rooster met uitkijken patrouille varen en rijden. Dankzij veel preventief optreden deden zich geen incidenten voor. Wel moesten er bij aflandige wind veel drijfvoorwerpen teruggebracht worden naar hun eigenaar. Ook werden er veel mensen behandeld voor kwallenbeten.

Lees meer over de strandwacht aan de Maasvlakte.

Zwemveiligheid
De Reddingsbrigade wil dat Nederland kan genieten van haar water. Door preventief toezicht op de veiligheid van mensen die in, op en rond het water recreëren en het actief verlenen van hulp als dat nodig is, maken wij veel waterplezier veiliger mogelijk. De missie is leidend: Reddingsbrigade Nederland spant zich met al haar ter beschikking staande middelen in voor het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood in Nederland.

Zwemveiligheid is van het grootste belang. Reddingsbrigade Nederland geeft op dat terrein tips en adviezen via al haar kanalen, en in samenwerking met partners. Bijvoorbeeld met de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ). Reddingsbrigade Nederland stelde daarmee, voorafgaand aan de zomervakantie, acht tips op om de kans op verdrinking zo klein mogelijk te maken. Dit gebeurde in het kader van het project NL Zwemveilig.

  1. Zorg ervoor dat je weet waar je gaat zwemmen en of het daar veilig is.
  2. Kies voor een zwemgelegenheid waar sprake is van toezicht.
  3. Wees je bewust van mogelijke gevaren zoals diep water, stroming en golven.
  4. Waarschuw je kind voor de mogelijke gevaren, geef duidelijke instructies en maak afspraken.
  5. Houd vooral jonge kinderen constant in de gaten en laat ze niet alleen in het water gaan.
  6. Je kunt een zwemvest of zwembandjes gebruiken, maar pas op bij harde wind.
  7. Je kind kan dan ‘meegenomen’ worden door de wind.
  8. Besluit om je kind al op jonge leeftijd te leren zwemmen.
  9. Blijf zwemmen na het behalen van de Nationale Zwemdiploma’s A, B en C.

Geef een reactie