Reddingsbrigade waarschuwt voor koude zee tijdens warm paasweekend

Reddingsbrigade Nederland raadt mensen af om tijdens het paasweekend de Noord- of Waddenzee in te gaan. Hoewel het met temperaturen die tot 25 graden kunnen oplopen zonnig en warm is, zal de zee nog “veel te koud” zijn.

Het koude water nodigt volgens een woordvoerder van Reddingsbrigade Nederland niet uit om een duik te nemen.

Maar strandgangers die de koude zee toch trotseren, moeten “echt oppassen”, want “onderkoeling ligt al snel op de loer”, waarschuwt de zegsman. “Ga tot je enkels of kuiten het water in, maar niet dieper. Je lichaam koelt namelijk heel snel af.”

Bovendien begint het strandseizoen pas in mei. Dit betekent dat medewerkers van de reddingsbrigades nog niet standaard aanwezig zijn op kuststranden en bij waterplassen.
Voor de Rotterdamse Reddingsbrigade start het strandseizoen in het weekend van 4/5 mei aan het recreatiestrand van de Maasvlakte.

Naast het koude zeewater is het Paasweekend ook de aflandige wind een aandachtspunt. Drijfvoorwerpen, zoals ballen en luchtkussen, kunnen door de wind de zee in geblazen worden. Het is altijd af te raden om achter deze drijfvoorwerpen aan te zwemmen in zee, al helemaal bij deze watertemperatuur.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Geef een reactie